De Biersnorkel

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 22:35

Laatst gingen een paar van mijn maten naar een feest. Op dat feest zagen ze iemand een biertje inademen met een bijzondere gadget die ze voorheen nog niet hadden gezien. Na een korte online zoektocht kwamen ze er achter dat zo een gadget een biersnorkel heet, ook kwamen ze er achter dat zo iets rond de 15 euro kost. Meteen de dag erna appte mijn maten me met de vraag of ik een goedkopere variant kon maken voor ze. Ik was meteen gefascineerd en zei ja. 

 

Lees in deze blog hoe ik het heb gemaakt en wat mijn maten er van vonden!

Het Idee

Ontwerp koppeling

 

 

Een biersnorkel is eigenlijk heel simpel. Het heeft twee taken. Het moet lucht gemakkelijk naar binnen laten gaan en bier gemakkelijk de fles laten uitgaan.

Als je normaal uit een fles drinkt zal je gemerkt hebben dat er lucht de fles in moet om het volume van het drinken op te vullen. Het instomen van de lucht onderbreekt de stroom van vloeistof omdat die twee door dezelfde opening moeten. Normaal is dit niet een probleem, maar tijdens het trekken van een adtje is het heel onhandig. Een biersnorkel splits de twee stromen zodat ze tegelijkertijd plaats kunnen vinden en de vloeistof soepel en snel de fles kan verlaten.

 

 

 

Zoals op de foto hiernaast te zien is, is er aan de onderkant een groot en een klein gat. Door het grote, buitenste gat stroomt het bier. Door het kleine gat in het midden stroomt de lucht naar binnen. Om te voorkomen dat het bier toch via het kleine gat stroomt en dat de lucht bellen maakt in het bier, wordt het gat in het midden verlengd met een metalen rietje die tot aan de bodem van de fles reikt. 

 

 

 

De binnendiameter is even groot als die van de dop van een fles, namelijk1,8 cm. De buis buigt vervolgens 60 graden om het geheel meer ergonomisch te maken. De diameter van het uiteinde neemt geleidelijk toe tot 3 cm. Dit is voor het mondgevoel. Ook zijn de laatste 2 cm van de buis recht gemaakt om goed te sluiten met de lippen. De buitendiameter van de Biersnorkel is gelijk aan die van het koppelingsstuk met de fles (eerste foto), namelijk 3,15 cm. Dit is om de sluiting met de fles goed waterdicht te maken en de Biersnorkel toch compact genoeg te houden om bijvoorbeeld in een tas mee te nemen. 

Het Resultaat

 

 

Het koppelstuk is geprint van PLA filament. De nozzle is ingesteld op 220 graden Celsius en het printbed op 60 graden Celsius. De print duur ongeveer 45 minuten. 

Koppeling op bierfles

 

 

Het mondstuk van de biersnorkel is geprint van PLA filament. De nozzle is ingesteld op 220 graden Celsius en het printbed op 60 graden Celsius. De print duur ongeveer 2 uur en  30 minuten. 

 

 

Mijn maten waren verbaasd over de tijd waarin ik het heb ontworpen voor ze. Ze hadden verwacht dat ik er wel een paar weken mee bezig zou zijn. Ze dachten dat het printen van de prototypes een dag per stuk duurde, maar niets is minder waar. Ze hebben meteen veel gezelligheid gecreëerd op het eerste feestje waar ze de Biersnorkel mee naar toe namen.

Reactie plaatsen

Reacties

Stijn van Leeuwen
3 jaar geleden

Kei mooi man